mimi
52447 - 3.8.2015 15:26:45K Vám to asi ešte nedorazilo, u nás máme dokonca bilbordy, ktoré píšu o tých krvavých peniazoch a sú tam tuším postavičky ako Kerry, McCain...
Inak v roku 1935 bolo Československo najväčším vývozcom zbraní na svete...
exnpor.Ing.Miloš Lichý
52446 - 3.8.2015 15:15:55Pojem krvavé peniaze počujem prvýkrát. Peniaze nesmrdia. A ako hovorieva český arcizlodej Klaus, o peniaze ide až v prvom rade. Kým sa nedostali k moci v Československu také americké bábky ako Havel, bolo Československo 7.vývozca zbraní na svete.
Celý svet sa točí okolo peňazí, iba občas, niekoľko kozmonautov sa točí okolo sveta.
mimi
52445 - 3.8.2015 14:42:45Tak to mi hlava neberie, ja som myslel, že "krvavé" peniaze zarábajú len amíci a teraz čítam, že ruské spoločnosti dosiahli rekordné zisky exportom zbraní... No to sa mi dejú veci.
Maťo, zaujímal by ma zdroj na tú Lisitaniu. Inak skutočne to nebola sesterská loď Titanicu. Lode ma trochu zaujímajú a práve o Lusitaniii som niečo čítal. Prečo bola tam kde bola... Vcelku logické vysvetlenia, vrátane nákladných listov k tovaru...
Inak, v čase potopenia tejto lode boli USA ešte neutrálne, tzn. nemci mali u nich vyslanca ale napríklad v amerických prístvoch bolo možné vidieť aj nemecké obchodné lode. Samozrejme išlo len o maslo, obilie...
exnpor.Ing.Miloš Lichý
52444 - 3.8.2015 11:08:34 exnpor.Ing.Miloš Lichý
52442 - 3.8.2015 10:17:51Ty si naozaj ťažký prípad. Na 1. videu raketa presne netrafila radar, lebo bola odpálená v režime 3 a robila manéver GÓRKA. Na 2. videu bola odpálená v režime 1 alebo 2 a vtedy už letela ako každá iná raketa a cieľ trafila presne. Žiadnu GÓRKU nerobila.
Tak som sa zahľbil do Titanicu, lebo to, čo si napísal,že Lusitania je jeho sesterská loď je sprostosť. Boli 3 sesterské lode. Olympic,Titanic a Britannic. Fotka ľadovca na tejto stránke
http://en.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic ma definitívne utvdila, že to nebol poisťovací podvod (aj keď poisťovňa cvakala viacej ako stála loď).Takže aj ťažké prípady sú na niečo užitočné.
Maťo
52438 - 2.8.2015 21:38:32"Górka sa robí hneď po odpale a jeho účelom je, aby hlavica mala dosť času nájsť radar. Cena za tento manéver je strata doletu rakety a menšia presnosť, kedy raketa už letí iba spamäti na cieľ de facto kolmo dole." - tak teda ako? naco strela leti hore aby zachytila radar a potom leti "iba spamati"?? Keby radar vcas vypli, tak ho netrafi rovnako ako modernejsie strely spoza oceanu..
https://www.youtube.com/watch?v=dap8dDMv568
na tomto videu v 23. sekunde ledva vidno prilet strely kolmo k cielu (evidentne po tom, co spravila tesne pred cielom manever Gorka ;)
https://www.youtube.com/watch?v=TM2dWC_3GGQ
na tomto videu prilieta pod mensim uhlom, avsak stale velmi velkym, nez aby ho strela drzala konstantny z miesta odpalu (ak nestrielal z malej vzdialenosti, co sa ale vymyka tym trom rezimom co si napisal), takze strela musela v konecnej faze letu tiez vykonavat nejaky manever.
V oboch pripadoch je vidiet prakticky priamy zasah. Tie obrie bojove naloze sa tam davaju preto, aby aspon poskodili aj dalsiu techniku v blizkosti a samozrejme zabili/zranili aj obsluhu.. a takisto je to taka poistka, ak by nedoslo k absolutne presnemu navedeniu a strela minula o 10-20..x metrov..
Je uplne jedno ci Titanic narazil alebo nenarazil do ladovca, rovnako ako je jedno, ci dvojicky padli kvoli narazu (akychkolvek) lietadiel, alebo boli odstrelene, ci to, ze Pentagon trafil B757 alebo Tomahawk, GBU-28 alebo nieco podobne.. ide o konecny efekt, kto na tom co ziska.. Sesterska lod Titanicu - Lusitania bola potopena po jasnom varovani a naslednej provokacii - zahynulo vyse tisic ludi.. pearl harbor to iste.. dvojicky.. ukazuje sa, ze americky narod pozaduje pre ospravedlnenie "svatej vojny" zhruba 1000-3000 obeti zakerneho <<nevyprovokovaneho>> utoku, ktore im "ich vodcovia" vzdy ochotne dodaju..
exnpor.Ing.Miloš Lichý
52433 - 2.8.2015 18:07:13 exnpor.Ing.Miloš Lichý
52430 - 2.8.2015 15:36:39 exnpor.Ing.Miloš Lichý
52425 - 2.8.2015 13:47:58jáááj, jáááj citujem: Manever GÓRKA je vykonany v konecnej faze letu tesne pred cielom. Tak táto pitchovina je napísaná iba v tom ruskom texte, ináč dosť hodnotnom.
Górka sa robí hneď po odpale a jeho účelom je, aby hlavica mala dosť času nájsť radar. Cena za tento manéver je strata doletu rakety a menšia presnosť, kedy raketa už letí iba spamäti na cieľ de facto kolmo dole. Na tom videu pekne vidno ako raketa ten radar minula a de facto ho zničila iba obrovská nálož. Internet je dobrý na to,že ti umožní rýchly prehľad. Ako asi pohľad na more pokryté ľadovcami. Pokiaľ človek nemá určité informácie tak si može myslieť, že sú to kryhy alebo polystýrenové ihlany. To čo sa skutočne nachádza pod vodou - na to treba obrazne povedané veľa študovať. A keď pôjdeš do hľbky štúdia potopenia Titanicu,tak zistíš,že vôbec nenarazil do ľadovca. To je iba oficiálna verzia.
Maťo
52391 - 26.7.2015 20:56:4352385 - s prvym bodom suhlasim :)
- Manever GÓRKA je vykonany v konecnej faze letu tesne pred cielom - to bol dovod, preco som pisal prvu spravu 52342 ako reakciu na 52337 ..takisto aj deton o tom podrobnejsie pisal..
- z "leteckych" snov sa mi pred par rokmi snivalo, ze som bol africky pilot, ktory pri poplachu mal vzlietnut na MiG-21 proti demokracii reprezentovanej B-52 (zhodou okolnosti jedno zo sucasnych videii na youtube na prezentaciu DCS).. ked som nevedel zatvorit prekryt kvoli svojej vyske, tak som sa zobudil.. :D tolko ku snom..
- nepasujem sa za odbornika z kazdej oblasti ;) ale nieco malo viem o priestore ucinnej posobnosti PVO.. Ked ma pilot napadnut system PVO (a nie jednu bateriu, aj na to treba brat ohlad) s dosahom max 96 km https://en.wikipedia.org/wiki/MIM-104_Patriot (toho casu maximalne PAC-2), a ma k dispozicii zbran s dosahom 100 km, tak striela z maximalnej dialky. Max. dosah je tiez velmi vagne definovana hodnota, ktora asi aj u Americanov plati pre nemanevrujuci ciel letiaci priamo k baterii v "optimalnej" vyske a rychlosti, aby mal system ulahcenu pracu co najviac.. Ak by aj po nom vystrelili, tak sa jednoducho otoci a strele uleti. Odpal z vysky 5 km a 70km vzdialensti by bol vzhladom na okolnosti vylozeny hazard. Zo 40 km by to mohlo byt este horsie, kedze MIM-104 vraj chyta ciele od 200 ft/60m od zeme pri mensich vzdialenostiach (naproti tomu starsie verzie S-300 uz vraj od 25m nad terenom, takze sa tomu parametru Patriota zrejme da verit) 40 km od ciela zodpoveda vyske radioveho horizontu (pocital som priamu viditelnost) cca 125 metrov.. nielen v severnej casti Nemecka je krajina plocha ako zrkadlo, takze by ho pri lete vo vyske 200 m mohli vidiet. Dalsia vec je ta, ze priletom blizsie k nepriatelskej PVO riskuje, ze tam niekde budu nanho cakat dalsie baterie, ktore si ho podaju z uz pre nich ovela vyhodnejsich pozicii..
exnpor.Ing.Miloš Lichý
52385 - 26.7.2015 16:15:58Maťo a Maťo: Nebudem tu teraz filozofovať o tom, prečo sa chce silou mocou niekto vyjadrovať práve k tomu, o čom najmenej vie. Slovenské príslovie - hladnému sa len o jedle sníva - to vyjadruje dosť výstižne.
Ch-58 je určená na ničenie veľkých prehľadových radarov a PLR systémov ďalekého dosahu (NICE HERCULES a PATRIOT). K takému Patriotu sa nedá priblížiť len tak, ako keď letíš na letecký deň.
Dolet rakety zo 70-tych rokov je nasledujúci (najmodernejšia verzia Ch-58UŠK pre Suchoj T-50 so skladacími krídlami už má iné parametre).
Odpal z výšky 200m (pri skrytom prílete) ... 40km
Odpal z výšky 5000m ... 70km
Odpal z výšky 10000m ... 100km
Na videu jasne počuť REŽIM 3. Skúste si tipnúť čo je to REŽIM 1 a REŽIM 2.
Maťo
52371 - 22.7.2015 19:09:19hmm azbuku to necita.. tak je to treti odstavec odspodu textu konciaceho nad obrazkom CH-58 pod Su-25, niekde za polovicou celeho textu
Maťo
52370 - 22.7.2015 19:06:05Majstre.. sice sme chodili na skoly, ktore sa inak volali, ale ucili tam v podstate ti isti ludia (ked pominiem niekolko dalsich, co boli odideni, pripadne sami odisli) a za podobnych materialnych podmienok.. mam teda celkom dobru predstavu do akej hlbky prebiehala vyuka, aj vzhladom na to, ze ani Rusi sa zrejme nedelili o kazde tajomstvo..
Pokial sa len trochu pamatam, tak tych rakiet bolo par kusov a boli umiestnene mimo zahoria.
Minule som bol v obchode a mlada Cinanka/Vietnamka sa tam nadrapovala s basou piva.. pomohol som jej.. netvrdim, ze viem cokolvek blizsie o produkcii piva alebo procese flaskovania aj ked uzivatelsku stranku veci este zvladam ;)
Nie som si vedomy toho, ze by som mal akekolvek pohnutky predavat pouzitelnu vyzbroj armady SR.. na to mame inych odbornikov, co su schopni predat Su-25 po generalke za 800 tisic korun/kus..
Manéver <<GÓRKA>> (nazvyme to radsej stupanie po odpale), <predľži> dolet za KAZDYCH okolnosti ak samozrejme neexistuje obmedzenie doby funkcnosti ktorejkolvek casti rakety, napr. baterie.. a je uplne jedno, ci sa striela z vysky 0,5km, 10km, 20 km alebo ci leti 0,8M, 2M, 4M.. ked raketa po odpale stupa, ma moznost dosiahnut vzdialenejsi ciel.. princip balistiky.. raketa ma urcity tah, ktory nie je tak vyrazne zavysly od vysky ako tah LTKM, ale trva po urcitu (relativne kratku) dobu kym sa nespali palivo. Ak tuto dobu raketa leti priamo / sikmo dolu, tak je vsetka energia paliva spotrebovana na zrychlovanie, ktore je vsak vyrazne obmedzene prudko stupajucim aerodynamickym odporom s rychlostou. Ak preto cast energie minie na zvysenie potencialnej energie / vysky, tak jednoducho doleti dalej. Vyplati sa to aj pri odpale z minimalnej vysky, ked ciel moze byt z pohladu nosica v blizkosti, alebo za radiovym horizontom (ak existuje moznost navedenia tymto sposobom - v ziadnom pripade sa nepasujem za odbornika, len pouzivam sedliacky rozum ;) )
Nizsie je cast z toho linku, co poslal detonator:
При скры& amp;#1090;ном подх& amp;#1086;де к объе& amp;#1082;там ПВО и пуск& amp;#1077; с высо& amp;#1090;ы 200 м даль& amp;#1085;ост&a mp;#1100; стре& amp;#1083;ьбы сост& amp;#1072;вля&a mp;#1077;т 40 км, при пуск& amp;#1077; с высо& amp;#1090;ы 5000 м - до 70 км, дост& amp;#1080;гая 100 км при атак& amp;#1077; с 10-км высо& amp;#1090;ы.
Посл& amp;#1077; пуск& amp;#1072; Х-58 стаб& amp;#1080;лиз&a mp;#1080;руе&am p;#1090;ся по крен& amp;#1091;, танг& amp;#1072;жу и рыск& amp;#1072;нию, посл& amp;#1077; чего авто& amp;#1087;ило&a mp;#1090; начи& amp;#1085;ает набо& amp;#1088; высо& amp;#1090;ы до тех пор, пока зада& amp;#1085;ный угол пеле& amp;#1085;га цели не стан& amp;#1077;т равн& amp;#1099;м теку& amp;#1097;ему. Зате& amp;#1084; прои& amp;#1079;вод&a mp;#1080;тся разв& amp;#1086;рот на цель с зада& amp;#1085;ной пере& amp;#1075;руз&a mp;#1082;ой, посл& amp;#1077; чего сист& amp;#1077;ма упра& amp;#1074;лен&a mp;#1080;я пере& amp;#1093;оди&a mp;#1090; на пасс& amp;#1080;вно&a mp;#1077; само& amp;#1085;аве&a mp;#1076;ени&am p;#1077; по мето& amp;#1076;у проп& amp;#1086;рци&a mp;#1086;нал&am p;#1100;ног& ;#1086; сбли& amp;#1078;ени&a mp;#1103; (комб инир& amp;#1086;ван&a mp;#1085;ый спос& amp;#1086;б, соче& amp;#1090;ающ&a mp;#1080;й инер& amp;#1094;иал&a mp;#1100;ное наве& amp;#1076;ени&a mp;#1077; + ради& amp;#1086;лок&a mp;#1072;цио&am p;#1085;ное от ГСН).
ГСН обес& amp;#1087;ечи&a mp;#1074;ает селе& amp;#1082;цию целе& amp;#1081; по несу& amp;#1097;ей част& amp;#1086;те и пери& amp;#1086;ду повт& amp;#1086;рен&a mp;#1080;я и их авто& amp;#1089;опр&a mp;#1086;вож&am p;#1076;ени& ;#1077; по курс& amp;#1091; в диап& amp;#1072;зон&a mp;#1077; 60°, по танг& amp;#1072;жу от + 10 до - 47° Пере& amp;#1076; цель& amp;#1102; Х-58 выпо& amp;#1083;няе&a mp;#1090; «горк у».
..z toho mi vyplyva:
-vacsia vyska odpalu (a rychlost) = mozny vacsi dosah
-raketa po odpale stupa pre dosiahnutie vysky, ktora je v danej vzdialenosti od ciela v sulade s naprogramovanym uhlom zostupu
-manever gorka robi az pred cielom
s pozdravom
Ing. Chytrolín
detonator
52361 - 21.7.2015 6:37:53všeobecne je známe že "gorka" je najzákladnejši tzv. "protizenitnij manevr" a robia ho skoro všetky protizemné, protilodné, protirádiolokačné rakety 2. generácie kategórie "odpál a zabudni" vždy v terminálnej fázy navedenia tesne pred zasiahnutím cieľa aj z dôvodu zvýšenia účinnosti bojovej nálože. Nečítal som že by to malo niečo spoločné s tým či raketa zachytila cieľ alebo nie. Myslím si že raketa v prípade odpalu zo Su-25SM mala koordináty cieľa z dole spomínaného systému. Napr. v prípade navedenia na cieľ bez zaprogramovaných koordinátov do navigačného počítača, sa pri približovaní k cieľu ktorý vyžaruje robí tzv. "zmejka", po našom metóda priblíženia "hadovite" pre zistenie presných koordinátov cieľa, samozrejme robí to Vjuga spoločne s GSN rakety. Tu je napr. kniha od Viktora Markovského, Sovietske Aviacionnyje rakety Vzduch-Zem.
http://coollib.com/b/138726/read exnpor.Ing.Miloš Lichý
52350 - 20.7.2015 13:48:38mimochodom SPO-15 má meno Birjóza (breza) a AKRS-M (datalink) má meno Birjúza (tyrkis). Čo sa niekedy pletie.
exnpor.Ing.Miloš Lichý
52349 - 20.7.2015 13:30:34L-150 Pastel (SPO-XY) je nástupca SPO-15 (L-XYZ) zo začiatku 90-tych rokov. Je síce o generáciu modernejší ako SPO-15 (ten sa začal montovať ešte do MiG-23), ale nie je schopný určiť vzdialenosť k pozemnému radaru ako kontajnery Vjuga (Su-17,22) alebo Fantasmagorija (Su-24).
L-150 síce má režimy pre spoluprácu s protirádiolokačnými raketami,čo SPO-15 nemá, ale v tomto prípade, kedže raketa robí manéver GÓRKA, hlavica pred odpaľom radar nezachytila. Keby ju zachytila , ide priamo na radar a nestráca čas, ani dolet s manévrom GÓRKA. Iba Ch-58 sa dá odpáliť takto na slepo. Ch-25MP ani Ch-27P sa nedajú. Tie letia priamo na radar po odpale s pomocou kontajnerou celeukazania.
Manéver GÓRKA, predľži dolet iba za určitých okolností. Výška odpalu cca 10km (kde je riedky vzduch) a rýchlosť aspoň 2Machy. Takto útočia MiGY-31BM na lietadlá AWACS,kedy dolet R-37 po balistickej krivke dosiahne 400km a cieľ nie je rýchly.
detonator
52348 - 20.7.2015 12:23:45všetko dnešné ruské vojenské čo nesie SPO-150 Pastel (aj Su-25SM) môže odpalovať X-58, pretože tento systém vydáva celeukazánie pre GSN X-58 pred odpalom ak už poloha cieľa nie je zaprogramovaná, preto to nemusí mať už žiadne iné externé podvesné kontajnery jako kedysi Vjuga a tablo Lúč, fantasmagória a iné. Takže iný tzv. neriadený odpal v prípade len poruchy systému celeukazia je možný, v iných prípadoch je odpal zakázaný, v príncípe sa nemá normálne prečo nacvičovať.
http://www.airwar.ru/weapon/avz/x58u.html https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B-150_%28% D0%A1%D0%9F%D0%9E%29
exnpor.Ing.Miloš Lichý
52346 - 20.7.2015 10:51:17Chytrolín, nechcem ti brať ilúzie o tomto svete,ale Ja som sa o tejto rakete dosť podrobne učil na vysokej škole. A dokonca som ju bol aj sťahovať z muničných skladov pri Malackách, keď sa ich chytrolíni ako Ty nerozhodli predať. Hoci to boli fungl nové rakety kúpené za Mečiara.
Maťo
52342 - 17.7.2015 21:00:47http://www.military.cz/russia/air/weapons/... Stupa pre vacsi dosah, rovnako ako protilietadlove rakety dalekeho dosahu. Pokial je napadany radar "videny", tak nema vyznam cakat.. snad len preto, aby obsluha na zemi mala kratsi cas na pripadne zistenie jej priletu a vcas nevypla lokator.. zalezi, ci a ako by ju dokazali zistit. Vizualne by to bol problem, kedze palivo v tom case uz asi spotrebovala. Odpalom z kratsej vzdialenosti by sa nosic mohol dostat do dosahu PVO. V kontraste s tym velmi zaujimavo pisal o protiradiolokacnych raketach autor knihy Viper pilot. Rakety Harm vyuzivali primarne na to, aby donutili vypnut obsluhu RLS, ktora si na relativne malu vzdialenost odpalu nemohla nevsimnut husty dym.. potom sa F-16 priblizili a casto ich nicili konvencnou municiou a pouzivali vlecene klamne ciele.. misie Wild Weasel, Irak 1991 a 2003..
Manevre "zmejka" a "gorka" su vyuzivane v konecnej faze navedenia protilodnych rakiet, aby sa znizilo riziko ich zostrelenia.
exnpor.Ing.Miloš Lichý
52337 - 16.7.2015 22:56:39Ch-58 bola odpálená v režime GÓRKA, kedy nosič nie je vybavený systémom rádiotechnickáho priezkumu. Pilot má informácie iba o približnej polohe radaru (napr. niekde medzi B.Bystricou a Zvolenom). Raketa preto po odpale ostro stúpa hore a očucháva radar vlastnou hlavicou. Pekne to vidno z tej spárky Su-25UB. Akonáhle zachytí radar , prejde do útoku a zaútočí naň, ako bolo vidieť. Lietadlá REB ju odpaľujú priamo, ako klasickú raketu. Na jar prilietajú ako prvé lastovičky, vo vojne ako prvé prilietajú protiradiolokačné rakety ...