...off-topic... ...aby ste nezasierali ine témy somarinami.

Založil: JEDI dňa 25.1.2006 22:16
...v tomto chlieviku môžete pridavať linky na rôzne zaujímavé veci, ktoré nepatria do leteckých diskusií a voľne diskutovať...pomôže to udržať čisté letecké témy a zároveň to otvára možnosť dozvedieť sa nové veci aby nam z toho letectva "nehrabalo"...

UPOZORNENIE :

...čítaním týchto textov môžete prísť o ilúzie, ktoré vám nikto nebude nahradzovať inými...
...podobnosť osôb,vecí a javov s reálnymi je čisto náhodná...
...väčšina textov bude pravdepodobne politicky nekorektná, xenofobna, nacionalistická,bude obsahovať sprosté slová alebo aspoň preklepy a gramatické chyby...
...ak sa vám to nepáči, tak to nečítajte...

Miloš_1984

57200 - 2.6.2023 11:56:13
"...zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu USA" som to započul včera a som aj čakal, že to náš MIGino nejako šťavnato okomentuje, ale vojľako mlčím...

roso

57199 - 2.6.2023 9:27:22
Americký senát schválil zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu USA, bez neho by vláda v pondelok prestala byť schopná splácať svoje záväzky. Prezident Biden výsledok hlasovania nazval „veľkým víťazstvom amerického ľudu“ a oznámil, že zákon čoskoro podpíše. Armagedon sa odkladá, Miginko dýchaj z hlboka, zasa ti niečo nevyšlo.

Miloš_1984

57198 - 2.6.2023 9:02:00
Ohľadne lode "olefirenko" "...Ruské rakety v pondělí poslaly ke dne výsadkovou loď Jurij Olefirenko [1], která se potopila v přístavu v Oděse. Tím skončilo ukrajinské námořnictvo v Černém moři. Rusko zvítězilo. Ale v západních médiích ani čárka, ani písmenko. Západní agentury jen suše konstatovaly, že podle neověřených informací došlo k potopení ukrajinského “člunu” v Oděse." ...............................................................................Ty KOKOT v tom článku nie je jediný Dokaz o tom, že by sa také dačo stalo, je tam nejaký link ktorí nefunguje. Sa ťa pítam naposledy, si KOKOT???

Jano Š.

57194 - 2.6.2023 7:42:12
ukradnuté z inej diskusie: "...Slovensko má tradíciu v bezcharakternosti, necitlivosti, zákernosti, a nenávisti. Hitler mal na Slovensku ešte väčšiu podporu, ako teraz Putin. Slováci Hajlovali s náckami na námestiach, až sa niektorým paže vykĺbili z tej eufórie, že Židov pošlú do pracovných(koncentračných) táborov. A išli si nohy dolámať, ako utekali do tlačenice na arizáciu ich majetku. A keď sa po vojne vrátilo pár preživších z koncentrákov, tak slovenskí milovníci tradičných kresťanských hodnôt ich zmlátili, keď sa opovážili priblížiť k svojim domom. Slovenský ľud a slovenská cirkev milovala tento fašistický režim a farára prezidenta Tisa. Zároveň tu ale boli hrdinovia a slušní ľudia, ktorí Židov chránili, schovávali, pričom riskovali svoje životy a bojovali v SNP proti špinavému klérofašistickému štátu. Potom sa títo arizátori za komunizmu pretransformovali do ruských vítačov. Jedna tretina národa boli opäť špinavci- komunisti, alebo štbáci, ktorí udávali svojich kolegov, kamarátov..." Po novembri 89 sme si mysleli, že máme vyhraté a sme slobodná krajina. Ale tí špinaví arizátori, klérofašisti, komunisti, štbáci sa nevyparili, nestali sa šibnutím prútika, alebo zaštrnganím klúčov dobrými ľuďmi. Ďalej kradli, vraždili, klamali, podvádzali, korumpovali. Ale nevyhrali. Slovensko sa stále zlepšuje, stále bojuje za slobodu, ale boj nekončí. Odrežeš jednu špinavú hlavu, narastie horšia, sofistikovanejšia. Porazili sme hrubokrkú mafiu, vyrástli biele goliere. Porazili sme nechutného Mečiara, narástol nechutnejší Hranol. Bojujeme s potomkami zla na Slovensku- Hranolmi, Fúzatými, Výložkovými Dankami, hajlovacími mazurekovými tupelami, vyrážkami-uhríkmi, škaredými prorokmi z kostolov- kuffami, čiernohorskými, frigidnými čepčekami , záborskými strigami, zákernými matelkami a absolútnym nechutným bláhovým zlom. Už to vyzeralo, že je otázkou času, kedy budú porazení, ale prišli fejsbuky a toto zlo využilo naše zlyhanie v školstve a to, že 50% ľudí, čo odtiaľ vychádza sú tupelá . A keď sa tupelo zmixuje s našou národnou vlastnosťou - závisťou, tak je tu tlupa, čo miluje Putina a nenávidí každú inteligentnú bytosť a závidí Ukrajincom aj vojnu a zabitých príbuzných. Ale zase je tu masa dobrých ľudí, ktorí okamžite dorazili na hranice a pomáhali Ukrajincom. Slovensko je nekonečná fantazy sága - Boj dobra so zlom. Boj pokračuje, ďalši diel prichádza: september 2023…"

roso

57193 - 1.6.2023 21:41:14
Toto si musel určite dlho vstrebávať a keď si sa zobudil z kocoviny, tak si navalil linky. Bravo, je to hlboký pohľad do tvojej duše.

roso

57180 - 1.6.2023 13:35:09
Posledná salva príspevkov od našeho nezávislého spravodajcu bola 23.5.2023 a odvtedy ticho, asi ho naozaj pribalili a poslali spolu s Mig-mi na UKR, nech žije hrdina.

Miloš_1984

57179 - 1.6.2023 9:02:07
Človek by toho Strelkova a spol. hádam aj poľutoval. Keby sa len tí zradcovia "tam hore" so založenými rukami neprizerali genocíde rusov: telegra.ph/… O PROBLÉME S MIGRÁCIOU V RUSKU KLUB NAHNEVANÝCH PATRIOTOV #KRPM 31.5.2023 Nemecká kancelárka Angela Merkelová svojho času priznala úplné zlyhanie pokusov vybudovať v Nemecku multikultúrnu spoločnosť. Arabskí, ázijskí a africkí migranti, ktorí sa dostali do krajiny, terorizovali Nemecko, zničili jeho sociálny sektor, zničili kultúrnu identitu nemeckého národa, spôsobili skutočnú vlnu zločinu, náboženského terorizmu, vytvorili v Nemecku národné komunity, ktoré neboli kontrolované štátu a jeho zákonov. Teraz je priamym nástupcom Merkelovej ruský prezident Vladimir Putin. Prezident Ruskej federácie vo svojom prejave na zasadnutí Rady pre medzietnické vzťahy uviedol, že kultúrna a národná rozmanitosť Ruska je „osobitnou, všetko dobývajúcou silou“ krajiny. Odporcovia Ruska sa podľa neho domnievajú, že mnohonárodnosť krajiny je jej slabinou, ale výzvy, ktorým čelila, „naopak ukázali, že toto je naša sila, zvláštna, všetko dobývajúca sila Ruska“. Medzitým v spoločnosti všetky reči posledných 20-30 rokov o ruskej „multinárodnosti“ vyvolávajú maximálne podráždenie a hnev. Veď ide o priame porušenie ústavy krajiny, v ktorej je ruský ľud priamo definovaný ako štátotvorný ľud. Spolu s našimi domácimi Tatármi, Čuvašmi, Baškirmi, Karelmi, Jakutmi, Čečencami, Burjatmi a ďalšími malými národmi sa spoločne staviame proti fašizmu ako jeden ruský národ, pričom dobre chápeme, že ak Západ zvíťazí, fyzicky zničí budúcnosť všetkých pôvodných obyvateľov. na území moderného Ruska. Ruské úrady, ktoré v 90. rokoch ľahostajne pozorovali genocídu Rusov v krajinách SNŠ, však v období Putinovho prezidentovania zorganizovali doslova „novú migráciu národov do Ruska“ od pôvodných obyvateľov Strednej Ázie a Zakaukazska cudzích ruskej spoločnosti. Mnohí z nich, žiaľ, nepreukazujú túžbu vybudovať v Rusku jednotný národ, spojený ruským systémom hodnôt, jazyka a kultúry, s rovnakými právami pred zákonom pre všetkých občanov. Už viac ako 30 rokov sa ruské úrady snažia vybudovať zdanie sovietskej identity v podobe ruskej identity. V tomto systéme sa časť prichádzajúcich migrantov spolu s niektorými úradníkmi (často s majetkom v zahraničí) stáva nedotknuteľnou „elitou“ a domorodé obyvateľstvo je odsúdené na večnú chudobu a zákonný nedostatok práv. Preto bola kolónka „národnosť“ z pasov odstránená, domorodí obyvatelia Ruskej federácie z väčšej časti vymierajú. A namiesto nich boli v posledných desaťročiach do krajiny privezené hordy migrantov zo Zakaukazska a Strednej Ázie. Okrem toho bola v skutočnosti poskytnutá úplná sloboda konania iným nepôvodným národným diaspóram.

Miloš_1984

57178 - 29.5.2023 16:54:48
"...vojna na Ukrajine by prebiehala lepšie a rýchlejšie, ak by „tam hore“ nesedeli zradcovia." Prečo je vlastne v Rusku vždy toľko zradcov a väčšinou na najvyšších miestach? Je aj Putin zradca??? Môže byť Putin - čisto technicky - vlastne zradca či ten je z prípadného zradcovstva priamo ontologicky vylúčený?

Miloš_1984

57177 - 29.5.2023 16:52:17
postoj.sk/131295/… Pohľad z Moskvy Rusi ako zombie. A nielen oni Hovoril som s ruským psychológom. A pochopil som, prečo drvivá väčšina ruskej spoločnosti zastáva provojnové postoje. Posledný týždeň mám nový koníček. Učím sa šoférovať v Moskve. Vodičák mám, ale za celých bezmála šestnásť rokov, čo v Rusku žijem, som tu nesedel za volantom. Nebolo to ani nutné. Je tu dobrá sieť hromadnej dopravy, metro sa každý rok rozrastá a pripomína fantastické klbko rôznofarebných čiar. A vôbec, jazdiť po ruskej metropole autom je skôr o nervy. Lenže teraz to chcú okolnosti a ja musím oprášiť svoje vodičské schopnosti. Našiel som si súkromného inštruktora. Pán N. má so mnou trpezlivosť. Keď robím niečo zle, ihneď mi schmatne volant alebo zašliapne brzdu. A keď dvaja ľudia, obzvlášť z iných krajín, ktoré sú posledných pätnásť mesiacov znepriatelené, spolu trávia čas, vždy dôjde reč na politiku. Pán N. je typický predstaviteľ ruskej spoločnosti. Je mi ochotný rozprávať, že Západ chce pokoriť Rusko. Že vojna na Ukrajine by prebiehala lepšie a rýchlejšie, ak by „tam hore“ nesedeli zradcovia. Že na Západe je nový nacizmus. „A sankcie! Sankcie ruský ľud vydrží, ale vy sami si ubližujete,“ tvrdí ten dobrý muž. Ja sa s ním nehádam, nerozporujem jeho fantázie. Ani nie tak kvôli obave, že by ma vyhodil zo svojho vozidla juhokórejskej značky, ktorého výroba sa po začiatku vojny v Rusku zastavila, ako skôr kvôli tomu, že je to márne. Pán N. má jasno. Je presvedčený o svojej pravde natoľko, že s ním žiadny argument, nieto ešte od cudziaka, nepohne. Popieranie a agresia Nie je to tak dávno, čo som hovoril o duševnom stave súčasnej ruskej spoločnosti s ruským psychológom Borisom Novoderžkinom. A pochopil som, prečo pán N. a drvivá väčšina ruskej spoločnosti zastáva provojnové postoje. Novoderžkin je presvedčený, že na myšlienkové pochody ruskej majority sa dá aplikovať model vytvorený americkou psychologičkou Elisabeth Kübler-Rossovou. Tá v roku 1969 popísala psychologické fázy, ktoré prežívajú smrteľne chorí pacienti. Ide o všeobecne známu teóriu, ktorá presahuje psychologičkou skúmanú tému. „Prvou fázou je popieranie. Je to psychologická obrana. Človek sa snaží ignorovať realitu. V prípade ruskej spoločnosti je to stav, keď človek ignoruje vojnu a snaží sa žiť normálnym životom. Môžem vám predviesť osobný príklad. Poznáte film Na Hromnice o den více? Rovnako ako hlavný hrdina filmu aj ja sa cítim chytený v časovej slučke. Ako keby som neustále žil 24. februára minulého roka, v dni, keď sa začala vojna. Vtedy ma manželka skoro ráno zobudila a povedala, že sa začala vojna. Ja si každý deň hovorím, že to nemôže byť pravda. Že to nie je možné. Ale uvedomujem si, že vojna skutočne prebieha,“ hovorí ruský psychológ. Druhá fáza je hnev alebo agresia. V prípade onkologicky chorých ľudí sa to môže prejavovať napríklad nenávisťou voči zdravým ľuďom, lekárom, ktorí ich údajne zle liečia, a vôbec celému zdravotníctvu. „To isté platí pre terajšiu ruskú spoločnosť. Z tohto dôvodu Rusi nenávidia Ukrajincov, Američanov a celý Západ. Keď nie je u vás niečo v poriadku, tak hľadáte vinníka niekde inde. Preto ľudia opakujú Putinove argumenty, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu, pretože na Rusko chceli zaútočiť ako prví. Je to absolútna hlúposť, ale takto to funguje,“ podotýka Novoderžkin. A v tomto stave, ktorý voľne prechádza do tretej fázy – zmierenia, sa nachádza väčšia časť ruskej spoločnosti. Rusi sú neustále balamutení, že ich krajina „vojny nezačína“, „celú svoju existenciu sa bránia útokom zo Západu“ alebo že Rusi sú „osloboditelia“. Preto je pre nich jednoduchšie akceptovať propagandistické klamstvá. Pre nich to nie sú klamstvá, ale ideologická bublina, v ktorej sa neustále nachádzajú. Jej tenká stena je pre mnohých Rusov jedinou oporou. Novoderžkin popísal situáciu, o ktorej mu rozprávala jeho ukrajinská klientka. „Volala svojim príbuzným do Petrohradu. Žije tam matka jej manžela. Klientka jej hovorila, že Rusko ju bombarduje. Matka odpovedala, aby chvíľku vydržala, že ju oslobodí. To je pritom častá odpoveď Rusov Ukrajincom: ešte trochu vydržte a my vás oslobodíme,“ podotýka ruský psychológ. Novoderžkin bez servítky hovorí, že Rusi, ktorí sa poddali propagande a žijú vo svojej ilúzii o obete západnej agresie, sú ako zombie. Tiež sa upínajú k fiktívnej realite. „Mnohí často tvrdia, že nepriateľa nemožno dehumanizovať. A ja si myslím opak: zombie nemožno poľudšťovať. Je to ako v apokalyptickom filme. Zombie v jadre nie sú agresívne, len skrátka nemajú dušu a požierajú všetko, čo im príde do cesty. Keď hrdina filmu v dave nemŕtvych uvidí svojho príbuzného, ??často nemôže prekonať túžbu ho zachrániť. Nemôže pochopiť, že jeho príbuzný už nie je človekom, že mu chýba ľudská duša. Snaží sa s ním hovoriť, zombie ho pokúša a z neho samotného sa stáva zombie. To je aj prípad ľudí odtrhnutých od reality. Propaganda ich pripravila o dušu,“ tvrdí ruský psychológ. Podľa jeho slov najväčší problém majú ľudia, z ktorých príbuzní sa stali zombie, s ktorými žijú pod jednou strechou a musia s nimi komunikovať. Nielenže ich o ničom nepresvedčia, ale sami budú žiť v pokrivenej realite a nie je vylúčené, že ju časom budú tiež akceptovať. „Existuje taký pojem ako indukovaná duševná porucha. Ide o psychotickú poruchu, ktorou trpí viac osôb v tesnej emočnej väzbe. To sa vzťahuje aj na vnímanie fiktívnej reality. V súčasnej situácii nemožno nič robiť. Kolektívne zombie, či už všetky alebo každú zvlášť, nemožno o ničom presvedčiť. To bude možné iba vtedy, keď sa skončí vojna,“ hovorí Novoderžkin. Ochrana pred realitou Bohužiaľ, stav podobný zombie nie je výlučne ruský problém (hoci tamojšia majorita to za problém nepovažuje), ale môžeme v ňom vidieť aj svojich spoluobčanov na Slovensku, aj v Česku. Téglik jogurtu je len na tri štvrtiny plný a môže za to prezidentka Čaputová? Zemi vládnu Sorosovi ľudia, vojnoví štváči a americkí sluhovia? Týmto výrokom, pri všetkej úcte, môžu veriť len zombie. Aj ja som skúšal s podobnými ľuďmi hovoriť, ukazoval som im fotky z Ruska – stogramová čokoláda váži 85 gramov, litrové mlieko má 900 mililitrov –, ale je to márne. Racionálne argumenty zombie neprijímajú, živia sa bludmi. Neprežívam optimizmus ruského psychológa. Keď sa skončí vojna, opäť sa nájde dezinformačná potrava, ktorou sa tieto zombie budú kŕmiť. Pred vojnou to bol covid. Pred covidom „zlá“ Európska únia, 11. septembra a tak ďalej. Ľudia konzumujúci dezinformácie im veria, pretože vyhovujú ich pohľadu na svet. Ich prostredníctvom sa chránia pred realitou, ktorú nie sú schopní spracovať. A pokiaľ ich niekto vplyvný s veľkým mediálnym dosahom v tejto fikcii utvrdzuje, cesta späť k realite je takmer nemožná. Ale vráťme sa k Rusom a stavu, v ktorom sa nachádzajú. Po týchto troch fázach prichádza fáza depresie. Depresia, strata síl, apatia. A potom nastáva fáza zmierenia. Tieto dva stavy ruská majorita nezažíva, skôr demokraticky zmýšľajúca menšina vystavená diktátu režimu a spoločenskej väčšiny. Novoderžkin sa domnieva, že vojna ruskú spoločnosť ako celok netraumatizovala. „Čo znamená traumatizovať? To znamená, že ľudia pociťujú bolesť. Lenže vojna u Rusov žiadnu bolesť nevyvoláva. Zafungoval psychologický ochranný mechanizmus, ktorý z nich urobil zombie. A zombie bolesť necíti,“ hovorí. Naopak, nevylučuje, že koniec vojny môže vyvolať u Rusov novú psychologickú krízu. Ale iba v jednom prípade. „Záleží na tom, ako sa Rusko po vojne bude ďalej rozvíjať. Ak dôjde k rozpadu Ruska, občianskej vojne, tak Rusi určite pocítia ťažobu novej krízy. Ak sa z povojnového Ruska stane akási Severná Kórea, uzavrie sa do seba, tak ku kríze nedôjde. Vari je v Severnej Kórei nejaká psychologická kríza? Súčasná situácia sa zakonzervuje a zostane všeobecnou normou,“ myslí si Boris Novoderžkin. Jeho diagnóza nie je nijako príjemná a príliš povzbudzujúca – pre Rusov i našich zombie spoluobčanov. Zato sa zdá byť, bohužiaľ, presná.

Miloš_1984

57176 - 29.5.2023 14:04:33
Respektíve im v štúdiu unikal plyn... youtube.com/…

Miloš_1984

57175 - 29.5.2023 14:03:10
Voľako je im do smiechu: twitter.com/JuliaDavisNews/status/… Medzitým v Rusku: Člen Štátnej dumy Andrey Gurulyov sa vyhrážal expertovi Dmitrijovi Abzalovovi, pretože tvrdil, že nechce zomrieť v jadrovej vojne: "Počas vojny sú tí, ktorí panikária, zastrelení na mieste. Možno nebudete žiť dosť dlho, aby ste videli jadrovú vojna“.

Jano Š.

57174 - 29.5.2023 7:51:48
Na tému "nenávisť": V Moskve zadržali dve osoby pre „nesprávne“ oblečenie. Jeden si obliekol žlté a modré nohavice, druhý sako. Boli im vydané protokoly o diskreditácii Ozbrojených síl Ruskej federácie. 39-ročného Alexandra, ktorý pracuje ako školník v psycho-neurologickom internáte č.5, zadržali 9. mája. Dôvodom bola bunda, ktorú mal Alexander na sebe: bola v žltej a modrej farbe. Muž bol predvedený na oddelenie a bol mu vystavený protokol podľa správneho článku 20.3.3 Kódexu správnych deliktov (Verejná akcia zameraná na diskreditáciu použitia ozbrojených síl Ruskej federácie). Hrozí mu pokuta až 50-tisíc rubľov. V ten istý deň bol v Boľšaja Dmitrovka zadržaný 26-ročný Vitalij z Volgogradu. Sako mal v poriadku, no nohavice ho sklamali. Mužovi bol vydaný protokol podľa toho istého článku, hrozí mu aj pokuta za diskreditáciu. Slava Rossii

Miloš_1984

57173 - 28.5.2023 14:05:37
Pokiaľ sa horšie nestalo ?\_(?)_/? a nie je v tom žiadna nenávisť, ja už sa len smejem. Lebo mi už nič iné nezostáva.

SVK

57171 - 26.5.2023 22:35:41
Toľko nenávisti od toľkých prázdnych studní. Nuž ale, čo od nich očakávať. Azda len "ruskí občania" v nominatíve plurálu ruských občanov nevedomosť ovčanov slovenských nám prepáčia:)

Miloš_1984

57170 - 26.5.2023 17:22:53
Rusko je pragmatické. Ruský občania to zase nejako zvládnu. Ohľadne Číňanov? Jebať ich, Kokotov šikmookých: t.me/strelkovii/… Strelkov Igor Ivanovič #KRP preposlané z STRUČNE Rozhodnutie Číny zastaviť výstavbu plynovodu Power of Siberia-2 a nahradiť ruský plyn turkménskym vyvolalo v Moskve otrasy. To všetko na pozadí zjavne neúspešnej Mišustinovej návštevy v Pekingu. Oleg Deripaska zachmúrene naznačil, že pre Sibír zostane viac plynu. Problémy ruského rozpočtu a premena vlastných občanov na hlavných chlebodarcov štátu sú čoraz reálnejšie. telegram Strelkov Igor Ivanovič #KRP Zdá sa, že sme opäť vyhrali veľmi úspešne? A dokonca v predstihu? nie? Mohol by úspešný „verejný človek“, ktorý vyberal dane od organizácií a podnikov pol roka vopred, aby sa „odlíšil a skočil do premiérov“, nezvládol rokovania? Nemôže byť!!!

Miloš_1984

57169 - 26.5.2023 8:47:24
To ROSO: to sa tu zas budú vo veľkom postovať linky o: a) zbankrotovanom skurvistáne, b) skurvených židákoch a c) rozšírenej realite pri stavbe Su-57.

roso

57168 - 26.5.2023 8:33:56
Britský parlament vyhlásil hladomor na Ukrajine z 30. rokov 20. storočia za akt genocídy. „Sovietsky zväz vyhladil milióny Ukrajincov násilným vyhladovaním na smrť a násilným premiestnením, čo pripomína dnešné udalosti,“ vyhlásila poslankyňa Pauline Lathamová. (ukrinform) - Miginko, kopkaj nožičkami ...

Miloš_1984

57165 - 25.5.2023 11:20:46
Však toto. Museť sa kukať každý deň na hentakého senilného kokota, by som aj ja začal chlasťať.

Jano Š.

57164 - 25.5.2023 10:23:06
Vladimír Vladimírovič a šéf ústavného súdu Valerij Zorkin márne hľadajú na mape z čias Ľudovíta XIV. Ukrajinu. meduza.io/impro/rkWMR-RrCQfYgvD3U5s9uVNQTDdxEdyGW7tgQMMC7Uo/resizing_type:fit/width:1335/height:0/enlarge:1/quality:80/aHR0cHM6Ly9tZWR1/emEuaW8vaW1hZ2Uv/YXR0YWNobWVudHMv/aW1hZ2VzLzAwOS8w/NDQvNTIyL29yaWdp/bmFsL1haQ3lON0Ja/dGJXNFdWYzRaclZC/… Ukrajina ale na mape je len je označená francúzsky ako Ukraine pays des cosaques alebo Ukrajina krajina kozákov: t.me/poligonpoligonmedia/… Krym je ešte chanát, Petrohrad je Ingria a patrí Švédsku.

Jano Š.

57163 - 25.5.2023 10:20:04
Vladimír Vladimírovič a šéf ústavného súdu Valerij Zorkin márne hľadajú na mape z čias Ľudovíta XIV. Ukrajinu. meduza-io.translate.goog/feature/2023/05/24/… Ukrajina ale na mape je len je označená francúzsky ako Ukraine pays des cosaques alebo Ukrajina krajina kozákov: t.me/poligonpoligonmedia/… Krym je ešte chanát, Petrohrad je Ingria a patrí Švédsku.
ver. 13.93 © 2001-2024 www.lietadla.com